Etiketter

, ,

Jag har funderat lite de senaste dagarna. 2018 hittade jag till triathlon mot slutet av säsongen. 2019 tävlade jag mer och genomförde Ironman Kalmar. 2020 var året då jag skulle se hur snabb jag kunde bli på korta distanser. Nu blev det ju inte så, åtminstone inte på tävlingsarenan. Att vi skaffade valp i slutet av maj, i kombination med att alla tävlingar blev inställda gjorde ju också att träningen tappade lite fokus. Just nu känner jag lite såhär: Varför måste allt hela tiden handla om prestation (för mig)? Visst, det är kul att känna att man är bra på nåt. Men proffs kommer jag ju ändå aldrig bli.

När jag började med triathlon var det som en kul grej. Nåt nytt. Ingen prestation, bara testa och se hur det var. Sen var jag alltid ”rädd” att komma sist, men det visade sig att det inte var nåt att oroa sig över. Det finns så många som verkligen gör triathlon för att det är roligt och för att ha ett träningsmål. Inte såna som jag som säger att de gör det för att det är roligt, men ändå när nån slags förhoppning om att vinna när man väl står på startlinjen… Visst kan man göra det för att det är roligt även om man hoppas på bra placering, men det skapar betydligt större press. Både på träning och på tävling. Så i år ska jag backa tillbaka ett steg. Jag är redan anmäld till en del tävlingar eftersom allt blev uppskjutet från förra året. Men om jag kör dem så ska det vara för att jag vill och för att ha roligt. Sen kommer jag ge allt när jag väl står på startlinjen, men det ska kännas roligt. Inte för att det inte har gjort det innan heller, men fokus har varit prestation. I år ska jag testa ytterligare nåt nytt – bara för att se om det är kul. Swimrun! Eftersom det körs i par så känns det som att det tar bort mitt prestationsfokus litegrann. Det är nytt för oss båda, så det ska bli en kul grej.

Ironman Kalmar – ett lopp jag lyckades njuta mig igenom större delen av. Mer sånt!

Vad spelar det för roll om jag springer milen på 46 minuter eller om jag springer den på 45? Eller på 50? Om jag gör Ironman på 12, 11 eller 10 timmar? Jag älskar att träna, min kropp är glad när jag tränar mycket och varierat (som i triathlon). Men den mår lika bra om jag springer 2 timmar i skogen i 7-minuterstempo som om jag sticker ut och springer 10 km i 5-tempo för att jag inte hade tid att springa 2 timmar just den dagen. För det är det som är grejen. När jag släpper prestationen i träning och tävling så spelar det inte så stor roll vad jag tränar eller hur, all träning är bra. Jag tränar ändå i stort sett varje dag, för att jag mår så bra av det, blir en gladare mamma och en effektivare företagare. Ska man däremot gå från snabb till snabbare, då kräver det planering och finjustering, vilket i sin tur kräver tid. Det kräver att man gör pass man inte har lust med vissa dagar (vilket jag kan uppskatta ibland), men det kräver också att man ibland måste vända ut och in på livet för att få ihop pusslet. Och det har jag ingen lust med nu – nu är det jakten på endorfiner som är det viktiga.

Allt det här funderandet slutade med att jag avregistrerade mitt Strava-konto igår. Jag använder sällan Strava, men allting laddas ju ändå upp där automatiskt, så alla ser hur fort eller långt jag springer/cyklar/simmar. Till vilken nytta? Och för vems skull tränar jag? Jag ändrade också inställningarna på mitt Garminkonto, så ingen annan än jag själv ser min träning. Det känns bra, nu ska jag bara röra på mig för min egen skull ❤

Huliganen som är med mig på de flesta löppass nu förtiden ❤

Mycket svammel blev det… Och om/när tävlingssäsongen drar igång så kanske jag har ändrat mig igen, men det tar vi då isåfall 😉