Etiketter

, , , ,

För ganska precis 10 år sedan var jag en rätt otränad tjej som 4 månader tidigare hade fött sitt andra barn, hade väl gått ner gravidkilona och börjat smyga igång träningen litegrann. Mycket promenerande med hund och barnvagn, kanske lite simning och nåt enstaka gympass. Jag har alltid varit en typisk periodare vad gäller träningen. Kört igång vid nyår och inför sommaren. Varje år. Kört 3-4 eller 5 pass i veckan, haft träningsvärken från helvetet och sen har livet kommit emellan. Eller soffan. Igen. Ni vet, sådär som folk är mest.

Men där någonstans under en föräldragrupp började Linda prata om att hon ville göra en tjejklassiker. Och jag tyckte det lät som en kul idé. Redan då var jag tydligen en ”hur svårt kan det va”-tjej… Tjejvättern hade jag cyklat en gång iallafall och jag hade en rätt ny racerhybrid hemma. Jag drog även in Marit i planerna och presenterade henne och Linda för varandra.

Fasen vad roligt vi hade! På träningen inför, före loppen och efter. Det var det stora nöjet och det gjorde också att vi alla tre fick en kontinuitet i träningen som vi inte haft tidigare. Vi körde inte själva loppen tillsammans, men vi reste, bodde, förberedde oss och firade tillsammans.

Först ut var Tjejvättern som blev en väldigt blåsig historia med sina 16 m/s och folk som blåste i diket. Men jag och min hybrid kämpade oss i mål på 4 timmar blankt! Och fick mersmak såklart 😉

Näst i tur var Vansbro Tjejsim. Det var nog det jag var mest nervös över! Jag lånade en våtdräkt och jag tror jag simmade i sjön en eller två gånger inför loppet. Simmade en hel del i simhallen, men tyckte det var asläskigt att simma i sjön! Vi hade hört att det var rätt strömt den kilometern som tjejsimmet går (sista delen av Vansbrosimmet) och jag såg framför mig att det var som att simma i en fors… Så var det ju inte. Och inte heller tänkte jag på att jag simmade i ”öppet vatten” när jag hade en brygga på ena sidan och fullt med folk runtomkring mig. Så även det överlevde vi alltså. Bröstsimmade mig igenom de tusen meterna på 24:56.

Inför Vansbrosimmet 2015 (?)

Sen kom Lidingöloppet. Minns inte riktigt, men jag misstänker att det hade dippat lite med träningen under semestern. Så även om jag nog hade löptränat mer än tidigare så var jag väl inte i någon kanonform vad gäller löpningen (heller) när det väl var dags. Men på 1:02:23 tog jag mig igenom de 10 backiga kilometerna. Ett fett skavsår och ömma muskler, men i övrigt rätt bra skick. Och nöjd! Åtminstone i en kvart efter målgång… Som vanligt. Sen börjar ju tankarna mala om att med lite ordentlig träning borde det gå att springa snabbare 😉 .

Inför starten på Lidingö Tjejlopp 2010

Hela kalaset avslutades med Kortvasan 2011. Vi fick till en hel del skidåkning den vintern, så trots att jag inte åkt skidor sen jag var liten så gick det helt ok. Historien kring vår vistelse i Mora är ett långt blogginlägg för sig. Inte så mycket själva loppet, för det var mest snö, trötta armar och skräckblandad förtjusning. Men historien om hur vi blev väckta mitt i natten av att en man klev in i stugan vi lånat! Hur vi skulle ha stannat en natt till och firat vår fullföljda Tjejklassiker, men valde att packa ihop alltihop när vi efter ett fåtal timmars sömn gav oss iväg mot starten. Det blev ingen särskilt bra tid (3:06:32), men med noll teknik och ändå rätt låg total träningsmängd, så var jag väldigt nöjd. Festen tog vi på hemmaplan istället…

Det där året gav så mycket, både träningsmässigt och vänskapsmässigt. Det gjorde oss till tre tjejer som började se träning som en viktig del av livet och det svetsade samman oss till ”3 Gringos” ❤ .

Ganska snart efter avslutad Tjejklassiker bestämde vi oss för att jobba vidare mot en Halvklassiker. Och när den var klar tog vi sikte på En Svensk Klassiker! Den sistnämnda fullföljde Marit och Linda, men jag valde av olika anledningar att inte köra Vasaloppet. Så tvärtemot vad många tror, har jag alltså inte gjort En Svensk Klassiker. Och kommer troligtvis inte göra det heller, det är inget som lockar mig längre. Det finns så mycket annat roligt att göra!

2011 körde jag för första gången Vätterntrippeln och fick en artikel på cykla.se.

Under de här åren tog intresset för cyklingen mer och mer överhanden för min del. När jag och Per blev tillsammans blev det ännu mer cykling.

VR2011

I slutet av 2013 skaffade jag elitlicens och körde några cykeltävlingar. Tävlade med CK08 Damelit under 2014, men det blev en riktig pannkaks-säsong. Och under några år efteråt var det vila, gör om och gör rätt. Och på den vägen är det…

Så på 10 år har jag alltså gått från otränad periodare till hyffsat vältränad knäppis som dessutom jobbar heltid med träning. Frågan är var jag är om 10 år till 😉 .

Kul att kolla på Min Klassiker på TV och följa deltagarna – det väcker många nostalgiska minnen till liv!