Etiketter

, ,

Friskt vågat – mjölksyra i benen, får sammanfatta förra helgens tävling i långloppscupen…

Har inte orkat skrivit någon race report tidigare. Dålig nutrition hela veckan innan loppet, ordentlig urladdning under loppet följt av att en kombination av förkylningskänningar, PMS, november och mörker gaddade ihop sig mot mig, gjorde att jag har haft fullt upp att klara av det som måste göras. Men nu har jag både tiden och orken, så då är det bäst att smida!

Det var kallt och fuktigt i luften på morgonen. Åkte med Sanna och Martin (och Gry) till Örebro. Martin skulle också springa, men Sanna hade tyvärr åkt på löparknä och fick snällt agera påhejjare (vilket hon gjorde med bravur). Hämtade nummerlapp och ägnade en liten stund åt att få ordning på grejjerna och bestämma hur mycket kläder som skulle gå åt. Helst ville jag bara sätta sig i bastun och strunta i alltihop… Men jag hade ju så skön känsla från förra årets lopp, så jag såg ändå fram emot att få springa. Förra året sprang jag på 1:16 med en lugn start och krafter kvar på slutet. Så mitt ”om jag har en perfekt dag och allt klaffar”-mål var 1:10. Egentligen helt taget ur luften, men man måste ju ha ett mål. Tanken var iallafall att gå ut i ett tempo som skulle räcka för 1:10 och sen skulle det få hålla så länge det höll.

Frös så bilden blev lite suddig…

Strax innan starten gick kände jag att jag nog skulle ha kissat en gång till. Tänkte att det förhoppningsvis bara var nervöskissnödighet och skippade att hoppa in i skogen. Felbeslut. Starten gick och kissnödigheten försvann inte. Inte ville andningen vara med heller. Luften var för kall och fuktig, så Ventolinet hjälpte inte till 100%. Eller så var det bara känslan pga att jag sprang snabbare än vad jag hade kapacitet för för dagen. Men jag gav det en ärlig chans och det höll väl kanske första 5 km. Magen kändes inte heller stabil. Kanske pga att jag var kissnödig. Det var alldeles för många parametrar att springa och fundera över för att jag skulle kunna prestera riktigt så bra som jag ville. Kissnödighet, andning, orolig mage, trötta ben. Efter 5 km kände jag också att jag skulle behöva ta en gel. Men jag hade varken lust eller ork att pilla fram en gel ur fickan. Förde en inre diskussion med mig själv i några kilometer om att jag var tvungen att få i mig en gel eftersom farten nu hade sjunkit stadigt och jag var riktigt trött i benen, plus att huvudet inte alls var med.

Tvingade mig tillslut att sakta ner lite och trycka i mig en gel. Och plötsligt så vände livet. Tänk att det händer varje gång – måste vara en slump! 😉

Hade inte riktigt koll på vilka som tävlade i min klass, men jag hade en tjej i närheten av mig första halvan som jag misstänkte kunde vara i min ålder. Vi var bara 5 startande i klassen, men jag visste att pallen skulle bli svår att nå och hon som sprang vid mig första halvan blev jag tvungen att släppa iväg när jag hade det tufft. Jag fick snällt se hur hon gled iväg längre och längre ifrån mig och min enda förhoppning var att hon var äldre än mig.

Jag fick helt enkelt gilla läget och slita vidare. När det var drygt 3 km kvar började hemlängtan komma smygande och jag grävde fram lite nya krafter för att öka farten igen. Mot slutet stod det flera jag kände och hejjade och det lyfte humöret ordentligt sista kilometern. Kom in på 1:12:41 och en säker 4:e plats. Bara 39 sekunder upp till pallen och hela 21 minuter före 5:an.

Nöjd i mål

PB med 4 min och nöjd med resultatet men kanske mindre nöjd med känslan under loppet. Men men, tuff träningsperiod och eftersom även det här loppet bara ska fungera som ett tufft träningspass så har jag inte trappat ner och vilat något inför det, vilket såklart leder till att det inte går att prestera sitt bästa. Så det finns mer och ta av, det känns. Men just i lördags fanns det inte mer.

Fin kurva…